Обекти за катерене

 

Скален масив край Манастира „Св.Троица”

Скалният масив има дъговидна форма и е с дължина 1 km. Намира се на около 6 km от града в източната част на гористия прелом на река Янтра, наричан от населението „Дервент”. 
По скалния венец се намират множество малки и големи пещери, в три от които са намерени останки от пещерния човек, живял тук през неолита.
В подножието на централната част на масива се намира манстирът „Св.Троица”, за който се смята, че е основан през 14 век и негов епископ е бил патриарх Евтимий Търновски.
Разработването на катерачните маршрути по обекта започва през 1989 година с провеждането на един от кръговете за Световната купа по спортно катерене.
В последствие работата е продължена от местните алпинисти и катерачи.
До скалите се достига по два различни маршрута. Единият тръгва от североизточните покрайнини на града и е с дължина 5 km, а другият - откъм село Самоводене, с дължина - 2 km.
През по-голямата част от деня скалите са в сянка, затова мястото е предпочитано за катерене, особено през горещите дни.Скален масив „Устето”

Местността „Устето” се намира в южните покрайнини на града. Представлява скален пролом, образувал се под въздействието на река Янтра. Фактически това са два отделни скални масива, разделени от реката и разположени фронтално.
Маршрутите в местността „Устето” са със сравнително по-ниска степен на трудност. Близостта до града и лесният достъп ги прави идеален район за обучение на наченаещи в този спорт.