България в Топ 10 на държавите за приключенски туризъм

Ако сте американски турист, който се чуди къде да отиде, за да прекара отпуската си в атмосфера, наситена с приключения, държавите от Централна и Източна Европа са идеалното място.

Такъв извод може да си направи човек, ако разгледа специализираното проучване на университета "Джордж Вашингтон" във Вашинготн, което е съвместна разработка с американската Асоциация за приключенски туризъм и голяма консултантска компания.

Седем от страните, попадащи в Топ 10 на дестинациите за приключенски туризъм, са от региона, като сред тях е и България.

Освен родината ни, която се препоръчва на любопитните и склонни към експерименти американци, в списъка влизат още Словакия, Чехия, Словения, Румъния и Латвия. Извън региона към тези страни се присъединяват и Израел, Чили, Естония и Йордания.

Индексът, представен в доклада на експертите, не отразява настоящия брой туристи, които посещават съответните дестинации. Класацията е формирана по-скоро на базата на редица други критерии, сред които са устойчивото развитие, безопасността, природните ресурси, ресурсите за приключенски дейности, инфраструктурата и начинът, по който държавата се възприема по света.

Сред страните в Централна и Източна Европа най-напред по всички тези показатели се класира Словакия. В цялата група от десетте страни с развиващи се икономики тя е под номер 2, а първа е Израел. България се намира на шеста позиция.

Отделно внимание е обърнато на държавите с развити икономики. Сред тях на любителите на приключенията се препоръчва да изберат Швейцария. Ако по някаква причина на американците или на останалите четящи доклада не им се ходи там, могат да се отправят към Исландия или Нова Зеландия, които са съответно на второ и трето място.Виж всички новини