ВТУ с награда за доброволчество в подкрепа на спорта за младежи с увреждания

Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий" е сред седемте институции у нас, получили наградата "Про Спорт" за доброволчество в подкрепа на спорта за хората с увреждания. Церемонията се проведе на 3 декември- Международния ден на хората с увреждания, в пленарната зала на Народното събрание. Годишните награди връчиха председателя на парламента Цецка Цачева, председателя на Комисията по труда и социалната политика Драгомир Стойнев, американският посланик Джеймс Уорлик и представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай. В категория „Университет" призът бе връчен на Стоян Денев- спортен директор на "Спешъл Олимпикс България" и координатор на доброволческа програма на ВТУ.

Специален поздравителен адрес изпрати ректорът на Алма матер проф. Пламен Легкоступ. В него от името на академичната общност проф. Легкоступ благодари за наградата и гарантира, че и в бъдеще Университетът ще продължи да подкрепя достойната кауза на "Спешъл Олимпикс България". "Спортният дух на българските атлети с интелектуални затруднения показва сила и вдъхва смелост на всички млади хора. Спортистите могат да бъдат пример за воля и пълноценен живот... Пожелавам ви много победи и продължавайте да покорявате върхове!, се казва още в поздравителния адрес. В България 600 доброволци подкрепят спортуващите над 6000 младежи със специални нужди.

Патрон на инициативата "Сподели усещането", която подкрепя спортните занимания сред тях е Цецка Цачева, разказа Стоян Денев. В спортната зала на ВТУ през тази година са проведени три турнира за деца и младежи с интелектуални затруднения. Освен Стоян Денев за организирането им активно работят преподавателите доц. Людмил Петров, Милена Алексиева и Светослав Стефанов. Като треньор на националния отбор по баскетбол за подрастващи със специални нужди Алексиева спечели сребърни медали на Европейските летни игри на "Спешъл Олимпикс" във Варшава. В състава подбран от нея преобладаваха младежи от В. Търново и Г. Оряховица. Голяма подкрепа на програмата оказва ректорът проф. Пламен Легкоступ, който никога не е отказал база и финансова помощ за инициативите ни, информира още Стоян Денев.

  

  Виж всички новини